I semestr w grupie Muchomorków obfitował w pyszne, pachnące i zdrowe zadania kulinarne, które za sprawą wprowadzonej przez nauczycielki (Małgorzatę Klimek i Agnieszkę Wąsowską) innowacji pedagogicznej pt. „Kulinarne przeboje Muchomorków” odbywała się raz w miesiącu w  grupie 4 latków.

Innowacja ta nie tylko wzbogaca oferowany przez przedszkole program nauczania, ale także swą formą i treścią wykracza poza jego wyznaczone ramy. Należy podkreślić, że to przede wszystkim wielkie pasmo zabaw, atrakcji i przygód dla każdego dziecka, które doprowadzą do zmiany nawyków żywieniowych, czerpania radości ze wspólnego przygotowania posiłków, zdobywania nowych doświadczeń, dbania o swoje zdrowie. Zajęcia kończą się konsumowaniem wspólnie przygotowanych potraw i smakołyków. Podczas zajęć dzieci biorą czynny udział w przygotowaniu potraw.