Jadłospis
od 28.06.2021 r. do 02.07.2021

28
czerwiec
Poniedziałek

Śniadanie

Kakao z mlekiem Chleb pszenny z masłem, pasztet drobiowy, rzodkiewka, ogórek zielony

Alergeny:1,7

II Śniadanie

Paluch zbożowy. Kisiel do picia

Alergeny:1, 7

Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami Makaron świderki z polewą truskawkowo-jogurtowo-śmietanową Napój: Kompot wieloowocowy

Alergeny zupa: 7, 9
Alergeny II danie: 7

29
czerwiec
Wtorek

Śniadanie

Zupa mleczna- kasza manna Kanapki: chleb pszenny z masłem ,pieczeń rzymska, pomidor sałata Napój: herbata z cytryną

Alergeny:1, 7

II Śniadanie

Ciastko kruche Jogurt do picia „Gratka” Banan

Alergeny: 1, 3, 7

Obiad

Ryżanka na rosole Pulpety z indyk w sosie pomidorowym, młode ziemniaki, Surówka: młoda kapusta Napój: woda z cytryna

Alergeny: zupa 9
Alergeny II danie:

30
czerwiec
Środa

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem Kanapki: Chleb pszenny z masłem, polędwica sopocka, sałata zielona, pomidor

Alergeny:1, 7

II Śniadanie

Wafle „ chrupaki” Truskawki Napój: sok Kubuś

Alergeny: 1

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem ryżowym Młode ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone, Surówka : sałata masłowa ze śmietana i szczypiorkiem Napój: kompot wieloowocowy

Alergeny: zupa: 7, 9
Alergeny II danie: 3, 7

01
lipiec
Czwartek

Śniadanie

Zupa mleczna- płatki kukurydziane Kanapki: Chleb pszenny z masłem, jajko gotowane, ogórek konserwowy, papryka czerwona

Alergeny:1, 3, 7

II Śniadanie

Kanapki: Bułka wrocławska z masłem, dżem owocowy Napój: herbata owocowa

Alergeny: 1, 7

Obiad

Zupa jarzynowa Gulasz wieprzowy w sosie warzywnym, kasza gryczana Surówka: kapusta czerwona, jabłko, Napój: woda z cytryną i mięta

Alergeny zupa: 9

Alergeny II danie:

02
lipiec
Piątek

Śniadanie

Kanapki: Chleb pszenny z masłem, pasta mięsna, pomidor, sałata rukola Napój: herbat owocowa

Alergeny:1, 7

II Śniadanie

Chałka Arbuz Napój: herbata owocowa

Alergeny: 1, 3

Obiad

Zupa wiejska Młode ziemniaki, ryba po grecku Napój: kompot owocowy

Alergeny zupa : 9
Alergeny II danie : 4, 7, 9

Woda mineralna niegazowana w nieograniczonym dostępie. Produkty spożywcze mogą zawierać alergeny: gluten, gorczyca, jaja, orzechy, soja, mleko, ryby, seler. Wszystkie napoje i zupy mleczne: herbata, kakao, kawa zbożowa, mleko i kompot są dosładzane miodem. *w produktach mogą występować dwutlenek siarki i siarczany. **w wędlinach, konserwach i pasztetach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowe informacje o jadłospisie dostępne u dyrektora placówki. Zastrzega się zmiany w jadłospisie.

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry
Home