Jadłospis
od 10.05.2021 r. do 14.05.2021

10
maj
Poniedziałek

Śniadanie

Kanapki: chleb zwykły z masłem, pasta z brokułu, jajka, sera żółtego. Napój: herbata z cytryną.

Alergeny:1, 3, 7

II Śniadanie

Jogurt naturalny z truskawkami. Chałka.

Alergeny:1, 7

Obiad

Zupa ogórkowa zabielana jogurtem naturalnym. Makaron świderki z serem, masłem i cukrem. Napój : Woda z cytryną

Alergeny zupa: 7, 9
Alergeny II danie: 1, 7

11
maj
Wtorek

Śniadanie

Zupa mleczna -płatki owsiane. Kanapka: chleb pszenny z masłem oraz twarożek z rzodkiewka i szczypiorkiem. Napój: Herbata z cytryną i miodem

Alergeny:1, 7

II Śniadanie

Talerz owoców ( pomarańcza, banan, jabłko). Rogalik z marmoladą.

Alergeny: 1, 3

Obiad

Zupa krupnik z kasza pęczak. Ziemniaki z koperkiem i młodą kapustą zasmażana z kiełbaską.

Alergeny: zupa 9
Alergeny II danie:

12
maj
Środa

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem. Kanapki: chleb pszenny z masłem, pasztet prochowicki, papryka konserwowa, ogórek konserwowy, szczypior. Napój: herbata z cytryną

Alergeny:1, 7

II Śniadanie

Paluch zbożowy. Sok Kubuś.

Alergeny:1, 3

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem. Ziemniaki z kotletem mielonym. Surówka: sałata masłowa ze śmietaną. Napój: Woda z miętą.

Alergeny: zupa: 1
Alergeny II danie: 3, 7

13
maj
Czwartek

Śniadanie

Zupa mleczna- kasza manna. Bułka pszenna z masłem, miód, dżem. Jabłko. Napój : herbata malinowa.

Alergeny:1, 7

II Śniadanie

Ciastko zbożowe. Sok Vitaminka

Alergeny:

Obiad

Zupa: krem z brokułu z ziemniakami. Makaron ze szpinakiem i filetem z kurczaka oraz pomidorami suszonymi. Napój: kompot jabłkowy.

Alergeny zupa: 9

Alergeny II danie: 1

14
maj
Piątek

Śniadanie

Kanapka: chleb zwykły z masłem , pasta rybna , ogórek konserwowym, papryka czerwona. Napój: herbata owocowa.

Alergeny:1, 4, 7

II Śniadanie

Pieczywo chrupkie WASA, ogórek zielony, rzodkiewka, papryka czerwona.

Alergeny:

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem. Ziemniaki, jajko sadzone. Surówka: marchew zasmażana z groszkiem. Napój: Kisiel do picia.

Alergeny zupa : 9, 7
Alergeny II danie : 3

Woda mineralna niegazowana w nieograniczonym dostępie. Produkty spożywcze mogą zawierać alergeny: gluten, gorczyca, jaja, orzechy, soja, mleko, ryby, seler. Wszystkie napoje i zupy mleczne: herbata, kakao, kawa zbożowa, mleko i kompot są dosładzane miodem. *w produktach mogą występować dwutlenek siarki i siarczany. **w wędlinach, konserwach i pasztetach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowe informacje o jadłospisie dostępne u dyrektora placówki. Zastrzega się zmiany w jadłospisie.

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry
Home