Jadłospis
od 22.02.2021 r. do 26.02.2021

22
luty
Poniedziałek

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i pestkami dyni. Kanapki: chleb graham, chleb pszenny, masło, parówka od szynki na gorąco, pomidor, ogórek kiszony. Napój: herbata z cytryną (200 ml)

Alergeny: 1, 7

II Śniadanie

Bułka pszenna trojaczek. Mandarynka. Napój: herbata owocowa(220 ml)

Alergeny:1, 3

Obiad

Zupa porowo-cebulowa z ziemniakami. Ryż z jabłkami i rodzynkami z polewą śmietanowo -jogurtową z cukrem waniliowym. Napój: Kompot wieloowocowy (200 ml)

Alergeny zupa: 7
Alergeny II danie: 7, 12

23
luty
Wtorek

Śniadanie

Kakao z mlekiem. Kanapki: chleb pszenny, chleb wieloziarnisty z masłem pasta: brokuł , jajko, ser mozzarella, jabłko. Napój: herbata czarna z cytryną( 220 ml)

Alergeny:1, 3, 7

II Śniadanie

Kisiel cytrynowy. Herbatniki, banan.

Alergeny:1, 3

Obiad

Zupa rosół z makaronem. Gulasz mięsno-warzywny z kaszą jęczmienną. Napój: woda z pomarańczą (200 ml)

Alergeny: zupa 1,9
Alergeny II danie: 7

24
luty
Środa

Śniadanie

Zupa mleczna z kaszą manną. Kanapki: chleb żytni, chleb pszenny razowy, masło , kiełbasa szynkowa, sałata , ogórek zielony, rzodkiewka. Napój: herbata pokrzywa z cytryn (220 ml)

Alergeny:1, 7

II Śniadanie

Pieczywo Wasa z jajkiem, pomidor, liście szpinaku. Winogrona. Napój: herbata z melisy (200 ml) , miód (5g)

Alergeny:3

Obiad

Zupa fasolowa z ziemniakami. Placki ziemniaczane. Surówka z marchwi , jabłka zakwaszana cytryną. Napój: kompot wieloowocowy ( 200 ml)

Alergeny: zupa: 7
Alergeny II danie: 1, 3

25
luty
Czwartek

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem. Kanapki: bułka maślana, bułka owsiana z masłem i miodem. Żurawina. Orzechy włoskie. Napój : herbata malinowa (220 ml)

Alergeny:1, 5, 7, 12

II Śniadanie

Talerz owoców (gruszka, pomarańcza, kiwi, banan).

Alergeny:

Obiad

Kapuśniak z kapusty kwaszonej. Makaron z filetem kurczaka i szpinakiem oraz pomidorami suszonymi. Napój: woda z miętą i cytryną (200 ml)

Alergeny zupa: 9

Alergeny II danie:

26
luty
Piątek

Śniadanie

Pasta z tuńczyka , jajka, czerwonej cebuli, ogórek kiszony. Kanapki: chleb chia lub chleb pszenny z masłem. Napój: herbat z cytryną i miodem (5g)

Alergeny:1, 3, 4, 7

II Śniadanie

Jogurt naturalny z truskawkami. Paluch zbożowy.

Alergeny:1, 3, 7, 12

Obiad

Krem z brokułu i zielonego groszku. Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Napój: kompot jabłkowy (220 ml), cukier trzcinowy (5g)

Alergeny zupa :7
Alergeny II danie :7

Woda mineralna niegazowana w nieograniczonym dostępie. Produkty spożywcze mogą zawierać alergeny: gluten, gorczyca, jaja, orzechy, soja, mleko, ryby, seler. Wszystkie napoje i zupy mleczne: herbata, kakao, kawa zbożowa, mleko i kompot są dosładzane miodem. *w produktach mogą występować dwutlenek siarki i siarczany. **w wędlinach, konserwach i pasztetach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowe informacje o jadłospisie dostępne u dyrektora placówki. Zastrzega się zmiany w jadłospisie.

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry
Home