Jadłospis
od 08.01.2018 r. do dnia 12.01.2018 r.

08
styczeń
Poniedziałek

Śniadanie

Herbata z dzikiej róży dosładzana miodem, pieczywo mieszane, masło, pasta z makreli w pomidorach, ogórek konserwowy, cebulka czerwona

II Śniadanie

Gruszka, biszkopty

Obiad

Barszcz czerwony z jarzynami (marchew, seler, pietruszka, pietruszka zielona, por, koper ziemniaki) niezabielany, łazanki ze słodkiej kapusty z mięsem, kompot z mieszanki owocowej

09
styczeń
Wtorek

Śniadanie

Płatki orkiszowe z mlekiem, bułka wrocławska, chleb sojowy, masło, powidła, napój owocowy, kalarepa

II Śniadanie

Kiwi, mandarynka

Obiad

Rosół z jarzynami, makaronem, ziemniaki pieczone w piecu, udko gotowane, mizeria ze śmietaną, kompot z jabłek

10
styczeń
Środa

Śniadanie

Herbata z cytryną dosładzana miodem, pieczywo mieszane,

II Śniadanie

Actimel do picia

Obiad

Zupa ogórkowa z jarzynami zabielana, naleśniki z serem, kompot z mieszanki owocowej

11
styczeń
Czwartek

Śniadanie

Kasza manna na mleku, rogal, chleb razowy z masłem, marchewka do gryzienia, napój herbaciany

II Śniadanie

Winogron, jabłko

Obiad

Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami, z jarzynami, niezabielana, kasza gryczana niepalona, sztuka mięsa w sosie własnym surówka z czerwonej kapusty, cebulki, jabłka, kompot wiśniowy

12
styczeń
Piątek

Śniadanie

Herbata z cytryną dosładzana miodem, pieczywo mieszane, masło, polędwica prawdziwa, ogórek zielony, kiełki rzodkiewki, papryka kolorowa, sałata rukola

II Śniadanie

Kakao, bułeczka trojak

Obiad

Zupa dyniowa z jarzynami, zabielana, z grzankami, makaron ze szpinakiem i filetem z kurczaka, kompot z mieszanki owocowej

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry