Jadłospis
od 14.10.2019 r. do 18.10.2019 r.

14
pażdziernik
Poniedziałek

Śniadanie

Kakao z mlekiem 2%, dosładzane cukrem trzcinowym, pieczywo mieszane (chleb pszenny, razowy) masło 82%, jajecznica ze szczypiorkiem na *szynce, ogórek zielony, rzodkiewka, woda do picia

II Śniadanie

Herbatka z melisy dosładzana miodem, jagodzianka , banan cząstka

Obiad

Zupa krem z dyni na kurczaku z jarzynami( marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki, dynia, z grzankami, placki ziemniaczane, cebula, przyprawy ziołowe, czosnek, jajka, mąka pszenna, olej, ze śmietaną 18%, kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka).

15
pażdziernik
Wtorek

Śniadanie

Płatki ryżowe z mlekiem 3,2%, bułka zwykła, orkiszowa), masło 82%, konfitura z czarnej porzeczki, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem, winogrona, pestki dyni, woda do picia

II Śniadanie

Pieczywo chrupkie z masłem 82%, herbatka owocowa dosładzana miodem, kabanos, pomidor, kiełki

Obiad

Kapuśniak z kwaszonej kapusty na żeberkach z jarzynami, składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, kapusta kwaszona, makaron ryżowy z warzywami , składniki: olej rzepakowy, przyprawy, papryka, cebula, kukurydza, z duszonym filetem z kurczaka, kompot malinowy

16
pażdziernik
Środa

Śniadanie

Herbata z cytryną dosładzana miodem, pieczywo mieszane, ( chleb z ziarnami), z sezamem), masło 82%, *łosoś wędzony, pomidor żółty, sałata zielona, szczypior, woda do pici

II Śniadanie

Jogurt naturalny, mieszanka koktailowa, wafle chrupaki

Obiad

Krupnik na wywarze z indyka z jarzynami (marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, ) pyzy z mięsem , składniki: mąka pszenna, ziemniaczana, mięso mielone wieprzowe, jajka, cebula olej, przyprawa na bazie soli morskiej, pieprz czarny, lubczyk, ziemniaki, surówka z ogórka konserwowego, papryki czerwonej pietruszki zielonej, kukurydzy, kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

17
pażdziernik
Czwartek

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem 3,2%, pieczywo mieszane (chleb orkiszowy, tostowy) z masłem82%, *pasztet drobiowy, borówki, rodzynki, woda do picia< /p>

II Śniadanie

Mleko sojowe z wanilią i musli, mandarynka

Obiad

Zupa brokułowa , składniki: porcje rosołowe, marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, śmietana 18%, brokuł, kotlecik mielony z udźca indyka, składniki: olej rzepakowy, pieprz czarny, cebula, czosnek, zioła, lubczyk, przyprawa na bazie soli morskiej, jajka, ziemniaki z koperkiem, surówka z ogórka konserwowego, papryki czerwonej, pietruszki zielonej, kukurydzy, kompot wiśniowy

18
pażdziernik
Piątek

Śniadanie

Herbata ziołowa dosładzana miodem, , pieczywo mieszane (chleb zwykły z foremki, dyniowy, razowy), masło 82%, *pieczeń wieprzowa, sałata rukola, kiełki, pomidor,

II Śniadanie

Kakao z mlekiem 3,2%, rogal z masłem, jabłko, woda do picia

Obiad

Rosół z lanymi kluseczkami z jarzynami , składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, ziemniaki, seler, mąka pszenna, jajka, ziemniaki z koperkiem, filet rybny po grecku, składniki: przyprawa na bazie soli morskiej, marchew, pietruszka, cebula, koncentrat pomidorowy,seler , ziemniaki, kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry