Jadłospis
od 24.06.2019 r. do dnia 27.06.2019 r.

27
maj
Poniedziałek

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem 2%, dosładzana cukrem trzcinowym, pieczywo mieszane (chleb zwykły, razowy) masło 82%, pasta mięsna kurczaka, sałata zielona, pomidor

II Śniadanie

Herbatka owocowa, ciastka kruche bez cukru, gruszka, motrela

Obiad

Barszcz czerwony na wołowinie z jarzynami( marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki, buraki), racuchy z musem truskawkowym, składniki: śmietana 12%, mleko 3,2%, cukier waniliowy, jogurt naturalny, drożdże, marchewka do gryzienia, kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka).

28
maj
Wtorek

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem 3,2%, bułka wrocławska), masło 82%, ser żółty, powidła śliwkowe,

II Śniadanie

Herbata z cytryną dosładzana miodem, wafle „chrupaki”, arbuz,

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem, z jarzynami, składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, pieczarki zabielana śmietaną 18%, ziemniaki młode z koperkiem kotlet z fileta z kurczaka , składniki: olej rzepakowy, przyprawy, jajka, bułka tarta, mizeria ze szczypiorkiem, składniki: ogórki zielone, jogurt naturalny, przyprawy ziołowe, kompot malinowy

29
maj
Środa

Śniadanie

Kakao z mlekiem, 3,2% dosładzane miodem, pieczywo mieszane (chleb pszenny z foremki, chleb z ziarnami), masło 82%, *polędwica prawdziwa, papryka, rzodkiewka, , ogórek zielony, woda do picia

II Śniadanie

Jogurt z ziarnami zbóż, jabłko

Obiad

Kapuśniak z młodej kapusty z jarzynami (marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki) makaron z pełnego ziarna ze szpinakiem, składniki: pestki dyni, słonecznika, szpinak, czosnek ,pomidory suszone, przyprawa na bazie soli morskiej, pieprz czarny, lubczyk, kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

30
maj
Czwartek

Śniadanie

Płatki owsiane z mlekiem 3,2%, bułka zwykła z masłem82%, twarożek ze szczypiorem, kiełki lucerny, napój owocowy

II Śniadanie

Maliny, czereśnie, bułka maślana, woda

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem , składniki: porcje rosołowe, marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, śmietana 18%, koncentrat pomidorowy , ziemniaki z koperkiem, sztuka mięsa wieprzowego- schab w sosie własnym, składniki: olej rzepakowy, pieprz czarny, cebula, czosnek, zioła, lubczyk, przyprawa na bazie soli morskiej, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, papryki kukurydzy, kompot wiśniowy

31
maj
Piątek

Śniadanie

Herbata z cytryną , pieczywo mieszane (chleb zwykły, razowy), masło 82%, *filet z indyka, pomidor, szczypior, ogórek, sałata rukola

II Śniadanie

Ciasta sante, actimel, chrupki kukurydziane, woda

Obiad

Lane kluski na rosole z jarzynami , składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, jajka, mąka pszenna, seler, ziemniaki młode z koperkiem, paluszki rybne, , surówka z buraczków z chrzanem kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry