Jadłospis
od 17.02.2020 r. do 21.02.2020

17
luty
Poniedziałek

Śniadanie

Kawa inka z mlekiem 2%, dosładzana cukrem trzcinowym, pieczywo mieszane (chleb z sezamem, graham) masło 82%, pasta z * tuńczyka, serka ulubionego, szczypioru, pietruszka zielona, woda do picia gluten, przetwory mleka krowiego, gorczyca.

II Śniadanie

Banany, herbatniki bez cukru, herbatka owocowa

Obiad

Zupa pieczarkowa z jarzynami( marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki, pieczarki) zabielana śmietaną 18%, ziemniaki z koperkiem, bigos z kwaszonej kapusty, mięsa wieprzowego, kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka).

18
luty
Wtorek

Śniadanie

Płatki owsiane z mlekiem 3,2%, pieczywo mieszane ( bułka zwykła , grahamka), masło 82%, *pasztet drobiowy, rzodkiewka, pimidor woda do picia

II Śniadanie

Herbata z cytryną miodem, bułka drożdżowa trojak, kiwi

Obiad

Zupa fasolowa na antrykocie z jarzynami, składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, fasola drobna, pierogi ruskie składniki: twaróg, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, śmietana 12%, kompot truskawkowy

19
luty
Środa

Śniadanie

Herbata miętowa dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb zwykły z foremki, chleb orkiszowy), masło 82%, *kiełbasa krakowska, ser żółty, ogórek zielony, kiełki, woda do picia

II Śniadanie

Mleko waniliowe, wafle ryzowe, cząstka pomarańczy

Obiad

Lane kluski na rosole z jarzynami (marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, soczewica), ziemniaki z koperkiem, kotlecik mielony z udźca indyczego, składniki: olej, przyprawa na bazie soli morskiej, pieprz czarny, lubczyk, papryka, cebula, czosnek, jajka, bułka tarta, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki, kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

20
luty
Czwartek

Śniadanie

Płatki gwiazdki z mlekiem 3,2%, pieczywo mieszane (chleb z dynią, chałka) z masłem82%, owoce suszone, woda do picia< /p>

II Śniadanie

Herbatka owocowa, pączek z nadzieniem różanym

Obiad

Barszcz czerwony z jarzynami, składniki: porcje rosołowe, marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, buraki, ziemniaki z koperkiem, wątróbka drobiowa, składniki: cebula, olej rzepakowy, przyprawy ziołowe, sól, mąka pszenna, kompot z czarnej porzeczki

21
luty
Piątek

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem 3,2% , pieczywo mieszane (chleb pszenny, razowy), masło 82% , jajecznica na * szynce ze szczypiorkiem, woda do picia

II Śniadanie

Serek Bakuś, melon 1/8, woda do picia

Obiad

Zupa brokułowa na rosole z jarzynami , składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, ziemniaki, seler, brokuł, zabielana śmietaną 12%, filet rybny po grecku składniki: przyprawa na bazie soli morskiej, olej rzepakowy, marchew, seler, cebula, pietruszka, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, ziemniaki z koperkiem, kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry
Rekrutacja
DEKLARACJE O KONTYNUACJI WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO