Jadłospis
od 25.09.2017 r. do dnia 29.09.2017 r.

25
wrzesień
Poniedziałek

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem, napój herbaciany, pieczywo mieszane (chleb zwykły z foremki, razowy), masło, kiełbasa śląska drobiowa na gorąco, ketchup, papryka czerwona

II Śniadanie

Gruszka, biszkopt

Obiad

Zupa krem z zielonego groszku z jarzynami (marchew, seler, pietruszka, pietruszka zielona, koper, ziemniaki) zabielana z groszkiem ptysiowym,, ryż zapiekany z jabłkami, kompot z mieszanki owocowej

26
wrzesień
Wtorek

Śniadanie

Kasza manna z mlekiem, napój owocowy, pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb sojowy, razowy), masło, twarożek ze śmietaną, dżem truskawkowy

II Śniadanie

Marchewka, kalarepa, ogórek zielony

Obiad

Lane kluski na rosole z jarzynami (por, marchew, seler, pietruszka, pietruszka zielona) gołąbki w sosie pomidorowym, kompot z jabłek

27
wrzesień
Środa

Śniadanie

Herbata owocowa dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb zwykły, orkiszowy, razowy), masło, ser żółty tarty, sałata zielona, wędlina, rzodkiewka

II Śniadanie

Jogurt z owocami do picia, krakersy

Obiad

Zupa kalafiorowa z jarzynami (marchew, seler, pietruszka, pietruszka zielona, koper, kalafior, ziemniaki), z makaronem, kotlecik mielony z szynki wieprzowej, ziemniaki zapiekane w piecu, surówka z marchwi, ananasa, zakwaszana sokiem z cytryny, , kompot z mieszanki owocowej

28
wrzesień
Czwartek

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem, woda do picia, pieczywo mieszane (chleb tostowy, razowy), masło, pasta z jaj, tuńczyka w sosie własnym, szczypior, ogórek konserwowy, papryka czerwona

II Śniadanie

Sok marchwiowy, wafle chrupaki

Obiad

Barszcz czerwony czysty z warzywami (marchew, seler, pietruszka, pietruszka zielona, koper, por, burakiz fasolą) pierogi ruskie ze śmietaną, kompot wiśniowy

29
wrzesień
Piątek

Śniadanie

SAMI KANAPKI SZYKUJEMY I DAJEMY TO CO CHCEMY!

Zupa mleczna z płatkami miodowymi sante,, woda do picia, pieczywo mieszane (bułka zwykła, grahamka, chleb z sezamem), pasztet pieczony z indyka, pomidor, ogórek zielony, kiełki)

II Śniadanie

Brzoskwinie

Obiad

Zupa szpinakowa z jarzynami (marchew, seler, pietruszka, szpinak, por, ziemniaki) zabielana, kotleciki siekane z fileta kurczaka, kasza kuskus z pieczarkami, zieloną pietruszką, surówka z kapusty pekińskiej, kompot malinowy

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry