Jadłospis
od 09.03.2020 r. do 13.03.2020

09
marzec
Poniedziałek

Śniadanie

Kawa inka z mlekiem 2%, dosładzana cukrem trzcinowym, pieczywo mieszane (chleb orkiszowy, zwykły) masło 82%, parówki z indyka, ketchup, sałata rukola, szczypior woda do picia

II Śniadanie

Jabłko, gruszka, winogron

Obiad

Zupa ogórkowa z jarzynami( marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki, cebula) zabielana śmietaną 12%, pampuchy drożdżowe z polewą z truskawek dosładzanych cukrem i cukrem waniliowym, kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka).

10
marzec
Wtorek

Śniadanie

Płatki owsiane z mlekiem 3,2%, chleb razowy, , rogal z masłem 82%, marchewka, rzodkiewka, woda do picia

II Śniadanie

Herbata z cytryną dosładzana miodem, babka piaskowa, banan cząstka

Obiad

Barszcz czerwony na antrykocie z jarzynami, składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, buraki, ziemniaki z koperkiem, filet z kurczaka w panierce, składniki: jajka, bułka tarta, sezam, olej rzepakowy, przyprawy ziołowe, sałata zielona ze śmietaną 18%, kompot truskawkowy

11
marzec
Środa

Śniadanie

Kakao z mlekiem, 3,2% dosładzane miodem, pieczywo mieszane (chleb z sezamem, z dynią), masło 82%, pasztet pieczony , ogórek kwaszony, papryka, konserwowa, woda do picia

II Śniadanie

Jogurt naturalny z owocami

Obiad

Zupa porowa na indyku z jarzynami (marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki), zabielana serkami topionymi, zapiekanka z makaronu z serem żółtym, szynką konserwową, pieczarkami, papryką kolorową, szczypior, kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

12
marzec
Czwartek

Śniadanie

Kasza manna z mlekiem 3,2%, pieczywo mieszane (bułka zwykła, razowa) z masłem82%, pasta z awokado, oliwek, szczypioru, jaj gotowanych, cytryna do smaku, woda do picia< /p>

II Śniadanie

Sałatka owocowa: mandarynka, jabłka, brzoskwinie, ananas, gruszka, winogron czerwone

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem, składniki: porcje rosołowe, marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, pieczarki, zabielana śmietaną 12%, kasza kuskus, pulpet wieprzowy z jarzynami, składniki: jajka, czosnek, cebula, mąka pszenna, przyprawy ziołowe do wieprzowiny, olej rzepakowy, surówka z buraków czerwonych, kompot z czarnej porzeczki

13
marzec
Piątek

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem 2%, dosładzana cukrem trzcinowym, pieczywo mieszane (chleb orkiszowy, z dynią ) masło 82%, pasta z makreli wędzonej, cebula czerwona, ogórek konserwowy, woda do picia

II Śniadanie

Herbata owocowa dosładzana miodem, baton zbożowy, chipsy jabłkowe

Obiad

Zupa porowa na rosole z jarzynami , składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, ziemniaki, seler, zabielana śmietaną 12%, paluszki rybne, składniki: jajka, bułka tarta, przyprawa na bazie soli morskiej, olej rzepakowy, surówka z kapusty kwaszonej, kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry
Rekrutacja
DEKLARACJE O KONTYNUACJI WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO