Jadłospis
od 20.01.2020 r. do 24.01.2020r.

20
styczeń
Poniedziałek

Śniadanie

Kakao z mlekiem 2%, dosładzane cukrem trzcinowym, pieczywo mieszane (chleb orkiszowy, zwykłyz foremki) masło 82%, szynka „spod lady”, ogórek zielony, papryka surowa, woda do picia

II Śniadanie

Kubuś mus, babka firmowa piaskowa, żurawina suszona

Obiad

Zupa pieczarkowa z jarzynami( marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki, pieczarki) zabielana śmietaną 12%, pierogi ruskie ze śmietaną 12%, kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka).

21
styczeń
Wtorek

Śniadanie

Płatki ryżowe z mlekiem 3,2%, chleb z dynią, bułka wrocławska), masło 82%, twarożek ze śmietaną 18%, szczypior, rzodkiewka, woda do picia

II Śniadanie

Talerz warzyw: kalarepa, pomidor koktajlowy, rzodkiew biała

Obiad

Rosół z makaronem na antrykocie i kurczaku z jarzynami, składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki z koperkiem, udko pieczone, składniki:, olej rzepakowy, przyprawy ziołowe do kurczaka, mizeria ze śmietaną, kompot truskawkowy

22
styczeń
Środa

Śniadanie

Herbata z cytryną dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb z sezamem, ze śliwką), masło 82%, pasta z gotowanego mięsa, z kurczaka, szczypior, , ogórek konserwowy, papryka,

II Śniadanie

Budyń śmietankowy z sokiem malinowym

Obiad

Zupa fasolowa na *wędzonce, z jarzynami (marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, fasola, ziemniaki), ryż z warzywami, schab duszony w piecu w sosie własnym, składniki: olej rzepakowy, przyprawy ziołowe, papryka, cebula, czosnek, surówka z kapusty czerwonej, kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka

23
styczeń
Czwartek

Śniadanie

Kasza kuskus z mlekiem 3,2%, pieczywo mieszane (bułka zwykła, razowa z dynią) z masłem82%, pasztet wegański z ciecierzycy, żurawiny, drobiowy, sałata roszponka, woda do picia< /p>

II Śniadanie

Herbatka z owoców leśnych dosładzana miodem, rogalik drożdżowy, kiwi,

Obiad

Zupa brokułowa z jarzynami, składniki: porcje rosołowe, marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, brokuł, ziemniaki, makaron kolorowy ze szpinakiem, filetem drobiowym, składniki:, przyprawy ziołowe do kurczaka, olej rzepakowy, dynia łuskana prażona, kompot z czarnej porzeczki

24
styczeń
Piątek

Śniadanie

Kawa inka z mlekiem 2%, dosładzana cukrem trzcinowym, pieczywo mieszane (chleb orkiszowy, tostowy, graham) masło 82%, jajko, ser żółty, pomidor, szczypior, kiełki, woda do picia

II Śniadanie

Actimel z owocami do picia, wafle chrupaki

Obiad

Krupnik z jarzynami( marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki, cebula), filet rybny po grecku, składniki, jajka, bułka tarta, mleko, 3,2%, olej rzepakowy, przyprawa do ryby, warzywa, koncentrat pomidorowy, kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka).

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry