Jadłospis
od 09.07.2018 r. do dnia 13.07.2018 r.

09
lipiec
Poniedziałek

Śniadanie

Herbata z dzikiej róży dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb zwykły z foremki, razowy) masło 82%, **pasztet drobiowy pieczony, szczypior, papryka

II Śniadanie

Arbuz, paluszki serowe

Obiad

Zupa pieczarkowa z jarzynami na kurczaku (marchew, seler, pietruszka, pietruszka zielona, por, ziemniaki) zabielana śmietaną 18%, racuchy drożdżowe (mąka pszenna, jaja, cukier waniliowy), olej rzepakowy z jabłkami, kompot z mrożonki owocowej (truskawki, porzeczki czerwone, agrest, jabłka)

10
lipiec
Wtorek

Śniadanie

Kasza manna z mlekiem 3/2% pieczywo mieszane (bułka maślana, chleb z soją,) masło 82%, napój herbaciany, rzodkiewka, napój heraciany

II Śniadanie

Soczek 100% owocowy, biszkopty

Obiad

Barszcz biały z jajkiem( marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki), zabielana śmietaną 18%, ziemniaki młode z koperkiem, pieczeń z indyka w sosie własnym duszona na oleju rzepakowym, przyprawy, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki, kompot truskawkowy

11
lipiec
Środa

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem3,2% dosładzana cukrem trzcinowym, pieczywo mieszane (chleb pszenny, orkiszowy), masło 82%, **wędlina , ogórek zielony, kiełki, pomidor woda do picia

II Śniadanie

Śliwki, maliny

Obiad

Krupnik z kaszy jęczmiennej (marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki), makaron wstążka ze szpinakiem, pomidorki suszone*, cebula, olej rzepakowy, przyprawy, pestki słonecznika i dyni, kompot z czarnej porzeczki

12
lipiec
Czwartek

Śniadanie

Płatki miodowe z mlekiem 3/2% , woda do picia, pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb razowy), masło 82%, z powidłami śliwkowymi, napój herbaciany, marchewka

II Śniadanie

Płatki miodowe z mlekiem 3/2% , woda do picia, pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb razowy), masło 82%, z powidłami śliwkowymi, napój herbaciany, marchewka

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem(marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler), zabielana śmietanką 18% kotlecik schabowy panierowany (bułka tarta, jajka), przyprawy ziołowe, ziemniaki młode z koperkiem,mizeria w sosie śmietanowo - jogurtowym, kompot a mrożonki owocowej (jabłka, maliny, gruszka, porzeczka) dosładzany cukrem trzcinowym

13
lipiec
Piątek

Śniadanie

Herbata z cytryną dosładzana miodem pieczywo mieszane (chleb zwykły z sezamem, sojowy), masło 82%, pasta z jaj i sera żółtego, ze szczypiorkiem, cebulka czerwona

II Śniadanie

Mleko, drożdżówka z owocami

Obiad

Zupa szparagowa z jarzynami (marchew, seler, pietruszka, , koper, przyprawy, ziemniaki, fasolka), ryba duszona z jarzynami (po grecku), ziemniaki młode z koperkiem, kompot wiśniowy

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry
Rekrutacja