Jadłospis
od 20.11.2017 r. do dnia 24.11.2017 r.

20
listopad
Poniedziałek

Śniadanie

Kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane (chleb zwykły, razowy), masło, pasta z tuńczyka w sosie własnym, ogórki zielone, cebula czerwona

II Śniadanie

Rodzynki, daktyle suszone, pestki dyni, chrupki kukurydziane, woda

Obiad

Krupnik z pęczaku na żeberkach z warzywami (marchew, seler, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, ziemniaki), ziemniaki pieczone w piecu, kotlecik mielony z mięsa od szynki, mizeria ze śmietaną, kompot z mieszanki owocowej

21
listopad
Wtorek

Śniadanie

Płatki jaglane gotowane na wodzie z mlekiem, napój herbaciany, pieczywo mieszane (bułka zwykła, grahamka, chleb pszenny), masło, serek śmietankowy z koperkiem i rzodkiewką

II Śniadanie

Jabłka, baton zbożowy

Obiad

Zupa szczawiowa z jajkiem i jarzynami zabielana, krokiety z pieczarkami i żółtym serem, kompot wiśniowy

22
listopad
Środa

Śniadanie

Herbata z aronii dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb sojowy, orkiszowy), masło, pasta z cieciorki, suszonych pomidorów, świeżej bazyli

II Śniadanie

Kubuś mus

Obiad

Zupa krem z brokułów z jarzynami i grzankami ,zabielana, ryż z warzywami (papryka kolorowa, cebulka), filet z piersi kurczaka obtoczony w ziarnie sezamowym, sałata zielona w sosie jogurtowym, kompot z mieszanki owocowej

23
listopad
Czwartek

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem, napój herbaciany, pieczywo mieszane (bułka wrocławska, chleb razowy), masło, powidła śliwkowe, miód, marchew do gryzienia

II Śniadanie

Kiwi, mandarynka

Obiad

Barszcz czerwony z jarzynami, niezabielany, papryka czerwona nadziewana kaszą i mielonym mięsem w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot z suszonych owoców

24
listopad
Piątek

Śniadanie

SAMI KANAPKI SZYKUJEMY I DAJEMY TO CO CHCEMY!

Herbata z cytryną dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb zwykły z foremki, razowy), masło, zapiekaniec z indyka, pomidor, sałata zielona, ogórek zielony, kiełki rzodkiewki

II Śniadanie

Jogurt naturalny z brzoskwiniami z puszki do picia

Obiad

Zupa pieczarkowa z jarzynami i makaronem, ziemniaki, ryba duszona w piecu w sosie słodko-kwaśnym z jarzynami, kompot z mrożonki owocowej

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry