.

Jadłospis
od 12.10.2020 r. do 16.10.2020

12
październik
Poniedziałek

Śniadanie

Kawa zbożowa, pieczywo mieszane, kiełbaska śląska cienka na gorąco, musztarda miodowa, ketchup.

II Śniadanie

Actimel, babka cytrynowa.

Obiad

Zupa grochowa z wkładką, racuchy z musem jabłkowym, kompot.

13
październik
Wtorek

Śniadanie

Zupa mleczna, pieczywo mieszane z masłem i dżemem brzoskwiniowym.

II Śniadanie

Kisiel z jabłkiem tartym, herbatniki, krakersy..

Obiad

Zupa kalafiorowa, kotlecik siekany z piersi z kurczaka, makaron ryżowy z cary i cebulką, surówka z marchwi, pora, jabłka, kompot.

14
październik
Środa

Śniadanie

Herbata z cytryną, pieczywo mieszane z masłem, rukola, szynka, pomidor, kiełki.

II Śniadanie

Sok ,, Kubuś”, ciastka maślane..

Obiad

Zupa szpinakowa z makaronem, pierogi leniwe z serem, surówka z selera , rodzynki, jabłka, orzechy.

15
październik
Czwartek

Śniadanie

Zupa mleczna, pieczywo mieszane z masłem .

II Śniadanie

Mus owocowy, wafel ryżowy..

Obiad

Zupa krem z dyni, kasza gryczana, gulasz wołowy, surówka z ogórka kiszonego, marchwi, jabłka, pietruszki zielonej, kompot.

16
październik
Piątek

Śniadanie

Herbata z melisy, pieczywo mieszane z masłem, pasta z szynki, tuńczyka, jajka, ogórka konserwowego, kopru, szczypioru.

II Śniadanie

Kasza manna na gorąco z sokiem malinowym .

Obiad

Zupa barszcz ukraiński, Naleśniki z serem i szpinakiem, sos serowy na bazie beszamelu, kompot..

Woda mineralna niegazowana w nieograniczonym dostępie. Produkty spożywcze mogą zawierać alergeny: gluten, gorczyca, jaja, orzechy, soja, mleko, ryby, seler. Wszystkie napoje i zupy mleczne: herbata, kakao, kawa zbożowa, mleko i kompot są dosładzane miodem. *w produktach mogą występować dwutlenek siarki i siarczany. **w wędlinach, konserwach i pasztetach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler. Szczegółowe informacje o jadłospisie dostępne u dyrektora placówki. Zastrzega się zmiany w jadłospisie.

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry
Rekrutacja
DEKLARACJE O KONTYNUACJI WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO