Jadłospis
od 11.02.2019 r. do dnia 15.02.2019 r.

11
luty
Poniedziałek

Śniadanie

Kawa z mlekiem dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb zwykły, orkiszowy razowy ) masło 82%, *parówki z szynki, ketchup, musztarda

II Śniadanie

Kiwi,winogron bez pestek

Obiad

Zupa ogorkowa z jarzynami( marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki,} kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki) ryż zapiekany z jabłkami

12
luty
Wtorek

Śniadanie

Zupa z mlekiem 3,2%, płatki woda do picia, pieczywo mieszane (chleb tostowy, razowy) , masło 82%, twarożek ze śmietaną 12%, szczypior, rzodkiewka ,marchewka do gryzienia

II Śniadanie

Babka z foremki

Obiad

Zupa szparagowa z jarzynami(marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki ) zabielana śmietaną 30%,, , makaron w sosie serowym z kurczakiem ,brokułem i kalafiorem kompot porzeczkowy

13
luty
Środa

Śniadanie

Herbata z cytryną dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb z sezamem, orkiszowy),razowy,zwykły , masło82%, wędlina, pomidor , sałata zielona ,szczypior

II Śniadanie

Deser mleczny

Obiad

Zupa barszcz biały z ziemniakami z jajkiem i kiełbasą śląska z jarzynami placki ziemniaczane ze śmietaną kompot z mrożonki owocowej (jabłka, truskawki, porzeczki czarne)

14
luty
Czwartek

Śniadanie

Zupa mleczna z mlekiem 3,2%, napój herbaciany, pieczywo mieszane (bułka maślana chleb ziarnisty ,masło82%, biała rzodkiew,pomidory cberry

II Śniadanie

Jabłka,chrupki kukurydziane

Obiad

Zupa pieczarkowa zabielana z makaronem sztuka mięsa w sosie własnym buraczki gotowane kompot z wiśni

15
luty
Piątek

Śniadanie

Herbata owocowa dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb zwykły z foremki, pszenny, sojowy, bułka grahamka) , masło 82%, pasta z tuńczyka ,jajko ogórek,pomidor konserwowy, szczypior)

II Śniadanie

Biszkopty paluszki pomarańcza 1/2

Obiad

Zupa krem z porami ,grzankami z jarzynami (marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, przyprawy), ziemniaki z koperkiem, wątróbka drobiowa, surówka z pekińskiej kapusty, kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki)

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry