Jadłospis
od 15.04.2019 r. do dnia 19.04.2019 r.

15
kwiecień
Poniedziałek

Śniadanie

Herbata owocowa dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb zwykły z posypką, z foremki, razowy) masło 82%, polędwica prawdziwa, pomidor, szczypior, papryka

II Śniadanie

Banany, chrupki kukurydziane morela

Obiad

Zupa fasolowa jarzynami( marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki), naleśniki z serem mąka pszenna, mleko 3,2%, śmietana 12%, olej rzepakowy)kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka).

16
kwiecień
Wtorek

Śniadanie

Płatki ryżowe z mlekiem 3,2%, woda do picia, pieczywo mieszane ( bułka wrocławska, , chleb z ziarnami, z posypką), masło 82%, serek śmietankowy „mój ulubiony”, szczypior, rzodkiewka,

II Śniadanie

Herbata miętowa dosładzana miodem, rogaliki z marmoladą

Obiad

Krupnik z jarzynami(marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, ziemniaki, seler), kotlet mielony z mięsa wieprzowego (cebula, bułka tarta , jajka, olej rzepakowy, przyprawy ziołowe), surówka z buraków zasmażanych, kompot z jabłek

17
kwiecień
Środa

Śniadanie

Herbatka z cytryną dosładzana miodem, pieczywo mieszane (bułka grahamka, bułka zwykła), masło82%, pasztet pieczony z kurczaka, ogórek kwaszony , cebulka czerwona

II Śniadanie

Kiwi, gruszka,

Obiad

Barszcz biały z kiełbaską i z jarzynami (marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, )zabielany śmietaną 12%, pizza (mąka pszenna, szynka, pieczarki, drożdże, przyprawy ziołowe, olej rzepakowy), z ketchupem, kompot z mieszanki owocowej (jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka).

18
kwiecień
Czwartek

Śniadanie

Płatki cynamonowe z mlekiem 3,2%, napój owocowy, pieczywo mieszane (chleb sojowy, tostowy), masło82%, szynka konserwowa, kiełki, rzodkiewka, sałata lodowa

II Śniadanie

Jabłka tarte, kisiel do picia Zajączek Wielkanocny

Obiad

Zupa jarzynowa (marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, kalafior, kapusta włoska, fasolka szparagowa), makaron ze szpinakiem, kurczakiem (czosnek, przyprawy ziołowe, olej rzepakowy), kompot truskawkowy

19
kwiecień
Piątek

Śniadanie

Herbatka z owoców leśnych dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb zwykły z foremki, bułka wrocławska, chleb z ziarnami) , masło 82%, jajko w sosie tatarskim (majonez, jogurt naturalny, ogórki konserwowe)

II Śniadanie

Actimel do picia

Obiad

Zupa krem z brokuła na rosole z jarzynami (marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki) zabielana śmietaną 36%, kotlecik rybny z miruny, ( jajka, bułka tarta, przyprawy ziołowe), marchewka z chrzanem, kompot malinowy

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry
Rekrutacja