Jadłospis
od 27.05.2019 r. do dnia 31.05.2019 r.

27
maj
Poniedziałek

Śniadanie

Herbata z cytryną dosładzana miodem, , pieczywo mieszane (chleb zwykły, razowy) , masło 82%, *kiełbasa krakowska,, szczypior, rzodkiewka

II Śniadanie

Kakao z mlekiem 3,2%, bułka z masłem 82%, papryka czerwona

Obiad

Krupnik z kaszy jęczmiennej z jarzynami, składniki: marchew, pietruszka, koper, por, seler, ziemniaki, łazanki z młodej kapusty i **wędliny , składniki: makaron łazankowy, kapusta młoda, cebula, olej rzepakowy, przyprawy ziołowe, kompot z mieszanki owocowe, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

28
maj
Wtorek

Śniadanie

Kasza jaglana z mlekiem 3,2%, pieczywo mieszane :( bułka żytnia zwykła), masło 82%, powidła, miód, pomidor koktailowy, herbata owocowa

II Śniadanie

Banany, ciastka zbożowe z owocami suszonymi,

Obiad

Zupa jarzynowa ,składniki: porcja rosołowa, marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, kasza bulgur, schab duszony w sosie własnym, składniki: przyprawa do wieprzowiny, przyprawa znakomita, surówka z buraków czerwonych, składniki: buraki, cebula, olej rzepakowy, kompot z mieszanki owocowe,j składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

29
maj
Środa

Śniadanie

Kakao z mlekiem 3,2% dosładzane miodem, pieczywo mieszane (chleb tostowy, chleb orkiszowy, masło 82%, *parówki z szynki, ogórek zielony w słupki, rzodkiew biała w talarki, ketchup

II Śniadanie

Jogurt naturalny- actimel, brzoskwinia

Obiad

Botwinka z jarzynami , składniki: udziec z indyka, marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, botwina, sok z buraków, lubczyk, zabielana śmietaną 18%, ziemniaki młode z koperkiem, kotlet z jaj, składniki: jaja, cebula, bułka zwykła, przyprawa na bazie soli morskiej, pieprz czarny, olej rzepakowy, surówka z marchewki duszonej z groszkiem zielonym, kompot wiśniowy

30
maj
Czwartek

Śniadanie

Płatki kukurydziane z mlekiem 3,2%, chleb graham, bułka wrocławska z masłem 82%, twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem

II Śniadanie

Herbatka miętowa dosładzana miodem, kanapki z chleba pszennego, grahama z masłem 82%, **pasztet drobiowy ze słoika, pomidor, ½ jabłka

Obiad

Zupa szpinakowa , składniki: porcja rosołowa, marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, szpinak, zabielana śmietaną 12%, makaron ryżowy z warzywami, składniki: cebula, papryka kolorowa, filet drobiowy panierowany , składniki: olej rzepakowy, sezam, jajka, nasiona chia, sałata zielona z rzodkiewką, kompot z mieszanki owocowej, składniki: jabłka, gruszki, śliwki, czarna porzeczka.

31
maj
Piątek

Śniadanie

Kakao z mlekiem 2%, dosładzana miodem, pieczywo mieszane (chleb zwykły z sezamem, razowy), masło 82%, pasta z *makreli wędzonej, cebulka czerwona, ogórek konserwowy

II Śniadanie

Mleko sojowe z wanilią, bułka maślana, rodzynki, morela suszone

Obiad

Zupa ogórkowa z jarzynami , składniki: marchew, por, pietruszka, pietruszka zielona, koper, seler, ziemniaki, śmietana 18%, leczo z cukinii, składniki: cukinia, cebula, pomidory, filet z indyka, przyprawy ziołowe, pieprz czarny mielony, kompot z jabłek dosładzany miodem

Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe dla dzieci przedszkolnych:

Składnik
Jednostka
Wiek
1-3 l.
Wiek
4-6 l.
Energia
kcal
1000
1400
Białko
gram
12
16
EAR*
gram
14
21
RDA**
Powinno stanowić:
5-20% całodziennej energii dla dzieci 1-3 lat
10-30% energi dla dzieci w wieku 4-18 lat.
Tłuszcze
gram
33-39
47-54
Powinny stanowić:
30-35% całodziennej energii.
Węglowodany
gram
100
100
EAR*
g
130
130
RDA**
gram
140-150
196-210
Powinny stanowić:
50-60% całodziennej energii.
Podstawa prawna:
Dz. U. Min. Zdr. i O.S. Nr 16 z dnia 24.06.1974 r.
Pismo Instututu Żywności i Żywienia z dnia 24.01.1995 r.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świaodmość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alegreniu jakie zawiera to danie.

Numery alergenów wystepujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i porodukty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i porukty pochodne
7. Mleko i porukty pochodne 8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i porodukty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Powrót do góry
Rekrutacja